123 People

Popularne osoby, biznesy i firmy

Internet

Arbuz i jego właściwości odżywcze

arbuz

Arbuz zwyczajny – witaminy, makro i mikroelementy, właściwości.

Arbuz zwyczajny to warzywo z rodziny dyniowatych, znany pod nazwą kawon, pochodzi z Afryki Południowej. Stare nasiona arbuza znaleziono w Afryce Północnej w Libii z upraw sięgających ponad pięć tysięcy lat. W starożytnym Egipcie znaleziono pozostałości arbuzów w grobowcach z 1330 r.p.n.e. Starożytne egipskie hieroglify, opowiadają o roli i zbiorach arbuza. Z Afryki trafił do Chin i Indii. W Europie zaczęto uprawiać arbuzy na przełomie XI/XII wieku. Arbuz to roślina, która potrzebuje duże ilości światła, ciepła i wody. Największym producentem arbuza zwyczajnego na terenie Azji są Chiny i Turcja. W Europie największe uprawy pochodzą z Grecji, Bułgarii, Rumunii, Węgier, Chorwacji, Hiszpanii, Portugalii i Włoch. Obecnie uprawiane są w 96 krajach, znanych jest około 1300 różnych odmian. Odpowiednia temperatura dla upraw arbuza to 20-29 °C, minimalna 18 °C, maksymalna 35 °C.

Witaminy: D, E, foliany, witamina B1, B2, B3,B12, znaczne ilości witamin A, B6 i C
Makroelementy (niska zawartość): sól, niewielką ilość potasu, magnez, fosfor, wapń.
Mikroelementy: mangan, cynk, miedź, jod, śladowe żelazo.

Wartości odżywcze – substancje pektynowe, błonnik pokarmowy, węglowodany, kwasy organiczne, dwucukry, białka, tłuszcze, woda.

  1. Arbuz jest warzywem niskokalorycznym, składa się głównie z wody (ponad 90%).
  2. Cukrzycy mogą jeść arbuzy sporadycznie i niewielką ilość. Arbuzy zawierają dużą ilość cukrów prostych. Powodują podwyższony poziom cukru we krwi, pobudzają organizm do produkcji insuliny.
  3. Pestki z arbuza wspomagają proces budowania tkanki mięśniowej, wpływają na poziom dotlenienia.
  4. Witamina C to korzyści dla skóry i włosów. Pomaga utrzymać nawilżenie skóry, wspomaga wytwarzanie kolagenu i elastyny.
  5. Likopen zawarty w arbuzie obniża przejawy astmy u dzieci.
  6. Badanie wykazały że ekstrakt z arbuza obniża ciśnienie krwi u otyłych dorosłych.
  7. Cytrulina poprawia regenerację mięśni, wspiera pracę serca. Cytrulina wraz z argininą może zredukować gromadzenie się nadmiaru tłuszczu.
  8. Arbuz zawiera cholinę zwaną witaminą B4, która wspiera komunikację między komórkami.
  9. W 100 g czerwonego arbuza znajduje się 4532 mikrograma (µg) likopenu. Likopen to czerwony pigment, silny, naturalny przeciwutleniacz opóźniający proces starzenia. To najcenniejszy dla ludzi antyoksydant. Zmniejsza ryzyko wystąpienia raka płuc, miażdżycy czy chorób układu krążenia.
  10. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim potwierdziły korzystny wpływ likopenu na wydajność widzenia.
  11. Arbuz jest uważany za środek moczopędny, wpływa na usunięcie nadmiaru płynów z organizmu.
  12. Arbuz dzięki zawartości cytruliny ma wpływ na popęd seksualny.
  13. Zawarte w owocach arbuza pektyny i błonnik roślinny poprawiają aktywność motoryczną w układzie pokarmowym, oczyszczają krew z toksyn.
  14. Sok z arbuza jest pełen dobrych cukrów i elektrolitów.

Ciekawostki:

  1. Miąższ słodki, soczysty, czerwony, skóra ciemnozielona – odmiana Sugar Baby.
  2. Miąższ jasnoczerwony, skóra arbuza o żółtym kolorze – odmiana Sun Gift.
  3. Miąższ żółty, skóra arbuza jasnozielona – odmiana Janosik.
  4. Arbuz jest znany jako naturalna Viagra ze względu na zawartość cytruliny.
  5. W Japonii wyhodowano sztucznie odmianę w kształcie kwadratu. Nasiona umieszczane są w naczyniu o kształcie kwadratu, ograniczając powierzchnię wzrostu, nadając w ten sposób
    kształt.
  6. W Rosji bardzo popularne jest wino wytworzone z arbuza z Astrachania.
  7. Największy arbuz na świecie, wpisany do księgi rekordów Guinnessa, wyhodowany został w 2005 roku w Stanach Zjednoczonych, ważył 122 kilogramy.
  8. W 2013 roku wyhodowano następnego giganta w Tennessee w USA o wadze 159 kilogramów.
  9. Gigant z Azerbejdżanu osiągnął wagę 119 kg. Okres dojrzewania wynosił około 100 dni.
  10. W czasach komunistycznych arbuz był namiastką luksusu, polskie władze próbowały zmienić jego nazwę na kawon, jednak się nie przyjęła, owoc pozostał pod nazwą arbuz.